Дропшипинг спрямо изпълнение на поръчки: сравнение [Да и за двете!]

image of blog Frisbo Team

Когато обмисляте да стартирате бизнес с електронна търговия, имате няколко опции, от които да избирате, предимно по отношение на моделите за продажби и логистика. В днешно време онлайн магазините често работят по модела на дропшипинга. Други решават да изпълняват поръчките. В тази статия ще сравним тези два модела. Какво трябва да знаете за тях?

Да, наясно сме, че изпълнението на поръчки и дропшипингът не може да се сравняват директно. Първото е чисто логистичен модел, докато второто се върти около стратегията за продажби. Въпреки това, както скоро ще се убедите сами, както изпълнението на поръчки, така и дропшипингът имат много общо. Нека да разберем какво.

Какво трябва да знаете за дропшипинга?

Дропшипингът е широко разпространен бизнес модел за електронна търговия. Едно от големите му предимства е, че Ви позволява да започнете бизнес бързо и без големи инвестиции. Всъщност всичко, от което се нуждаете, е уеб сайт с онлайн магазин. При този модел Вашият магазин продава продукти, с които не разполагате физически в склада си. Как е възможно това? Когато клиент направи поръчка, Вие я насочвате към Вашия доставчик/дистрибутор, който е отговорен за доставката до клиента. С други думи, Вашият магазин изпълнява ролята на посредник. 

Какви са предимствата на този подход към бизнеса с електронна търговия?

  • Не е нужно да управлявате или да наемате склад
  • Не са Ви необходими големи финансови ресурси, за да започнете да продавате продукти
  • И накрая, не е нужно да се притеснявате по отношение на логистиката

Всичко е в ръцете на Вашия партньор. От друга страна, това означава, че сте напълно зависими от доставчиците си. Ако той не разполага с продукта в стоково-материалния си запас, не можете да изпратите пратка. Ако загуби паричните си потоци и не може да изпълняват поръчки, Вашият бизнес също автоматично става нестабилен.

Ако сте били привлечени от дропшипинга поради предимствата му, помислете и за изпълнението на поръчки. Този модел, разбира се, изисква повече работа от Ваша страна, но е по-надежден от много гледни точки.

Обмислете изпълнението на поръчки за Вашия онлайн магазин

Изпълнението на поръчки е строго логистичен модел на базата на аутсорсинг. При него си сътрудничите с външен център за изпълнение (често наричан логистичен център), който се занимава с логистиката от Ваше име. Какво означава това на практика?

  • Не е нужно да управлявате или да наемате склад. Обикновено центровете за изпълнение на поръчки предоставят на своите клиенти необходимото място за съхранение на техните продукти.
  • И накрая, не е нужно да се притеснявате по отношение на логистиката. Центърът за изпълнение на поръчки автоматично събира поръчки от Вашия магазин (чрез система за управление на склада, интегрирана с Вашата платформа за електронна търговия) и изпраща пратки до клиентите. 
  • Често центровете за изпълнение на пръчки дори се занимават с връщания и жалби от името на своите клиенти.
  • Центровете за изпълнение на пръчки предлагат най-бързия и кратък начин за достигане до чуждестранни клиенти. Компании като Frisbo предлагат трансгранично изпълнение на пръчки и подкрепят клиентите при доставката на продуктите им по целия свят. В резултат на това можете лесно да мащабирате бизнеса си, без да е необходимо да инвестирате значителни ресурси.

Когато възложите логистика на 3PL (логистична компания на трета страна), можете почти да забравите за логистиката и да се фокусирате върху развиващия се бизнес. Всичко, което се случва офлайн, е в ръцете на Вашия логистичен партньор. Разбира се, този модел изисква повече усилия от дропшиппинга. Трябва например да се грижите за стоково-материалния си запас и да държите веригата на доставки под контрол, за да обслужвате клиентите без забавяния и грешки. В крайна сметка продуктите, които продавате, трябва да бъдат физически налични във Вашия склад (дори и да е външен склад, предоставен от логистичен център).

Както можете да видите, въпреки че дропшиппингът и изпълнението на поръчки са две различни неща, предимствата зад двата модела са доста сходни. Това означава ли, че единият е по-добър от другия? В никакъв случай! И двата модела имат някои значителни предимства и всичко реално зависи от Вашия бизнес модел. Научете повече за бизнес стратегията за електронна търговия и изберете опцията, която най-добре отговаря на Вашите нужди и визия.

Не забравяйте да споделите това!

Did you know you can add custom block at the end of an article?

Learn how much time, hassle and money you could save against your current spending.

Here's a call to action we can add

Сходни публикации

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ще Ви държим в течение за всичко хубаво, което се случва в света на изпълнението на поръчки.